Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Péntek, postás, filmek

2013.09.07. 00:16 DrNO

Ma megjött pár DVD, amit a napokban rendeltem. Mik is lennének ezek? Pár olyan kultikus film, aminek a polcomon a helye a többi film mellett. (A kép csalóka, mert a bosszúállók hipermarketos)

all1.JPG

Talán a fent zárójelesen megemlített film az egyetlen újnak mondható. Nem nagyon vonzanak a friss filmek. Kivárok inkább. És ez eddig bejött.

Egyik nap elhatároztam magam, hogy ideje már bevásárolnom. ilyenkor persze felkeresem a DVD részleget is. Ott láttam meg a Bosszúállókat. Nem sokat hallottam róla. Marvel film. És csak 567 Ft! Ráadásul 2012-es. Nem tudom még milyen, az ismertető szűkszavú.

marvel.JPG

A filmmúzeumon vagy film+-on láttam már párszor töredékeket Bruce Willis filmjeiből. Bruce-t simlis szerepe óta kedveltem igazán. Cybill Shepherd-dal közösen hihetetlen párost alakítottak. Nade erről majd máskor. Ízelítő a sorozatról: https://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00

willis.JPG

A kód neve Merkúr: Az elszigeteltség erőt ad, ha nincs vesztenivalód... Art Jeffries kiábrándult és kiégett FBI ügynök. Az idegösszeomlás szélén áll, miután felettesei bűnbaknak kiáltották ki egy évekig tartó akció véres kudarca miatt. Rutinfeladatai során egy kilencéves autista kisfiú eltűnése ügyében kell kutatnia. Simon szüleit megölték. Art rátalál a rettegő kisfiúra és megérzi benne saját lelkivilágának tükörképét. Segíteni akar neki. Felettesei nem adnak hitelt Art gyanúinak, de mikor Simon életére törnek rendőri őrizet mellett, az ügynök maga akarja megoldani a rejtélyt. Simon különleges kombinációs készsége révén véletlenül megfejtette az amerikai hadsereg legtitkosabb kódját, a Merkúrt. A katonai hírszerzés feje, Kudrow ezredes hiú ember. Nem engedheti meg magának, hogy fontos pozícióját egy kisgyerek veszélyeztesse.

A film Ryne Douglas Pearson 1996-ban megjelent Simple Simon című könyve alapján készült. Ezt jó lesz megjegyeznem, hátha azt is érdemes lesz elolvasnom. Arany málna díjas alakítást nyújtott Bruce, mint legrosszabb színész. Ezeket most olvastam. De nem fog pár kritikus véleménye meghatni.

Banditák: Az ellenállhatatlan Joe (Bruce Willis) és hipochonder partnere, Terry (Billy Bob Thornton) a vidék leghíresebb bűnözői, az "Altató banditák", akiket imád a lakosság. A trükkjük: éjszakára túszul ejtik a bank igazgatóját és családját, együtt megvacsoráznak, majd reggel bekísérik a túszt a munkahelyére, és kirabolják a széfet, mielőtt a bank kinyitna. Ám amikor egy baleset során megismerkednek a gyönyörű Kate Wheelerrel (Cate Blanchett) a csodálatos terv már nem működik.

Akció és vígjáték. Mindkettőben tökéletes. Illetve egy sci fi is bekerült mellé. Az ötödik elem. Sikerült elcsípnem potom pénzért egy jó kis digipackos kiadást potom pénzért. Szeretem az ilyeneket. Sokkal egyedibb a DVD-s polcom. (Mellékesen be is telt, úgyhogy lassan új polc kell, vagy szelektálás).

otodike.JPG

Minden ötezredik évben egy kapu feltárul két dimenzió között. Az egyikben található az univerzum és benne mindenféle életforma. A másikban a Gonosz, melynek csupán egy célja van: elpusztítani az Életet. Csak a titokzatos ötödik elem mentheti meg a világot az ötezer évenként feltámadó Gonosz pusztításától. Így az univerzumnak minden ötezredik eszetendőben szüksége van egy hősre. A XXIII. század veszélyekkel és furcsaságokkal teletűzdelt univerzumában, New Yorkban egy nem mindennapi hős, Korben Dallas szembeszáll a Gonosszal, hogy az emberiséget megvédelmezze.

Kétlemezes kiadás, extrákkal. A második lemezen az így készült (werkfilm) mellé felkerült pár rövid film, ajánló, egy érdekesen hangzó videó (Launching The Fifth Element - Cannes MTV Special). Régen láttam ezt a filmet már, jó lesz újranézni.

Sharon Stone? Elemi ösztön? Rövid haj jujj. Igen, nem más a film címe, mint A gömb. Régen láttam már és akkor nagyon tetszett. Ideje újra megnézni. Amikor kinyitottam a tokot, vettem észre, hogy két lemezt rejt a kiadás. Második meglepetés akkor volt, amikor elolvastam a tokon a nyelveket. Nincs magyar. Végülis így is jó. Aztán betettem a lemezeket. Az egyik lemezen van magyar szinkron. Juhé.

gomb.JPG

gomb2.JPG

A Csendes-óceán mélyén egy ismeretlen eredetű, 300 éves űrhajót találnak. Négy fős tudóscsapatot küldenek le a víz mélyére, hogy kiderítsék, van-e élet a hajón. Amikor leereszkednek a mélységbe, egy hatalmas fémgömbre bukkannak, amiről hamarosan kiderül, hogy a jövőben, 2048-ban készült Amerikában. A tudósok behatolnak az űrhajóba, ám nem is sejtik, mi vár rájuk, ahogy azt sem, milyen emberként térnek majd vissza - ha egyáltalán visszatérnek.

A következőkről is TV-n keresztül szereztem tudomást. Nem is a film címe keltette fel az érdeklődésemet, hanem a következő kis ismertető: A '70-es és '80-as évek B kategóriájú filmjei iránt érzett határtalan tiszteletük jeléül a két hollywood-i fenegyerek, Quentin Tarantino és Robert Rodriguez elkészítette a Grind House-t, mely két egészestés filmből áll. A Tarantino rendezte Death Proof nem él vissza a Ponyvaregényen és a Kill Bill-en felnőtt rajongók elvárásaival, ördögien szellemes gépezete most is halálbiztosan működik.

gridh.JPG

Szuper kis digipackos limitált kiadásúak a filmek. Rodriguez Terrorbolygóján megjelenik nem más, mint Bruce Willis is. Természetesen rengeteg extra van a két filmhez. Interjúk, előzetesek, szövegbuborékok a filmek alatt, még iskolapadba is ülhetünk Robert Rodriguez filmiskolájában.

Terrorbolygó:  William és Dakota Block orvosházaspár, akiknek rendelőjét egy éjjel szinte elárasztják a város lakói. Az emberek hasonló tünetekkel fordulnak hozzájuk, testüket üszkös sebek borítják, tekintetük szinte már gyanúsan kifejezéstelen. A sérültek között van Cherry, a go-go táncos is, akinek a lába egy országúti támadás során leszakadt a testéről. Volt barátja, Wray mellette áll a bajban, és megpróbálja megvédeni a lányt. Cherry talán nincs a legjobb formájában, de a táncrendjében még van egy előjegyzés, amit teljesítenie kell. A lerokkant városiak egyik pillanatról a másikra felbőszült agresszorokká válnak, Cherry és Wray pedig egy alkalmi harcosokból verbuválódott csapat élén száguld a végzet felé, ahol nem vár rájuk más, mint milliónyi megfertőzött ember és megszámlálhatatlan halott. Van-e még biztonságos hely a Terror bolygóján?

A film borítóján bűbájos Rose McGowan Matthews fegyveres lábbal feszít. Érdekesen hat.

Halálbiztos: Texas legtüzesebb DJ-jének, Jungle Julia-nak az alkony leszállta azt jelzi, hogy eljött a lazulás ideje két legjobb barátnője társaságában. A három szexi bombázó beleveti magát az éjszakába, megbolondítva és felgerjesztve a bárok törzsközönségének vágyait. Ám a feléjük irányuló figyelem közül nem mindegyik mondható ártatlannak. Valaki titokban minden lépésüket követi. Stuntman Mike, a sebhelyes arcú, cserzett bőrű férfi, gyilkos pillantásokkal fixírozza őket felturbózott autójának kormánya mögül. A lányok sörük felett ülve nem is sejtik, hogy a parkolóban, pár méterre tőlük, Mike már túráztatja halálos fegyverét, végzetes masináját.

És akkor jöjjön egy igazi klasszikus filmsorozat, Clint Eastwood  főszereplésével. Harry Callahan. Nem viccel, de humoros, kemény, de nem kegyetlen, rendőr, de saját törvényei vannak. Sima DVD tokban érkezett, de hat lemezt rejtett. Piszkos Harry a teljes gyűjtemény.

harry.JPG

Csak ajánlani tudom Eastwood Harry sorozatának megtekintését. Kevés ilyen jó akciófilm készül napjainkban. Alig várom, hogy újra nézzem. Nem másolom be ide az ismertetőt, úgy is megnézitek. A lemezeken természetesen extrák is szerepelnek, rengeteg dokumentumfilm.

Közben a nemzetközi helyzet egyre fokozódik. Végére hagytam egy igazi magyar filmet. Hihetetlenül merész egy filmszatíra. A személyi kultuszról szól a személyi kultusz létezése alatt. Merész. Be is tiltották.

Elkészülte után azonnal betiltották. 10 évig „dobozban pihent”, és annak eltelte után 1979-ben is csak azért mutathatták be, mert külföldön a Betiltott filmek Fesztiváljára készültek. 1981-ben még a XXIV. Cannes-i Filmfesztiválon is szerepelt, de nem versenyfilmként. A tanú évek alatt kultuszfilmmé érett. Az első legális vetítések egyike egy Bacsó-vígjátékszemle keretében zajlott, a József körút 63. szám alatti Bányász moziban 1977-ben. Később a Nagymező utcai Tinódiban vetítették hosszú hetekig, hónapokig. A Tinódi moziban a bemutató vetítés időpontja 1979. június 6. volt.

tanu.JPG

A lemezeken extrák is vannak, interjúk Bacsó Péterrel és Pelikánt alakító Kállai Ferenccel.  Ilyen filmeket készítene ma is országunk, nem a nagy vízen túl lenne Hollywood.

Pelikán József hithű kommunista, aki végigharcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. Most, győzelmük után, a személyi kultusz idején, gátőrként is elkötelezett munkát végez. Lecsap az orvhorgászra, akiről kiderül, régi barátja és harcostársa, Dániel Zoltán, aki jelenleg miniszter. Épp ez a kedves barát buktatja le akaratán kívül, amikor feketevágás miatt megjelenik a hatóság. Pelikán börtönbe kerül, ahonnan egyre magasabb beosztásba helyezik. Ő lesz a vidámpark, az uszoda, majd később egy narancstermelő gazdaság igazgatója. Természetesen mindez nem ajándék. Virág elvtárs minden alkalommal hangsúlyozza, hogy egyszer még kérnek Pelikántól valamit. És ez az egyszer el is érkezik, amikor Dániel Zoltánt koholt vádakkal letartóztatják.

A filmben rengeteg jobbnál jobban megfogalmazott mondat hangzik el. Wikiquote-n nagyon sok fel is van sorolva. Jöjjön pár gyöngyszem:

  1. Csapásokat adunk és csapásokat kapunk.
  2. Ahol nem vagyunk mi, ott az ellenség.
  3. Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire!
  4. A torkánál ragadta meg a kérdést Pelikán elvtárs... Angol Park? Hogy az angol imperialista világbirodalom röhögjön a markába?? Egy frászt!! Vidámpark! Ez kell a dolgozóknak!
  5. Nincs mit tenni. Kinyírjuk Dezsőt.
  6. Ha Bástya elvtárs tábornoki egyenruhában úszott volna, megismertem volna. A piros stráf miatt. Megóvtam volna a spickoló tömegektől.
  7. Virág elvtárs megmondta: az osztályharc élesedik. Akinek pedig valami vaj van a fején, hadd szarjon be egy kicsit a Szocialista Szellem Vasútján!

A DVD menüjén feltűnik a Tanácsköztársasági emlékmű is. Érdekes volt ott látni. Nemrég láttam élőben is.

menu.JPG

Nézzétek meg ezt a filmet.

Film folytatása nem lett akkora siker. De ennek oka a rendszerváltozás lehetett. Tetszett nekem ennek ellenére.

A bejegyzés trackback címe:

https://fantaziaorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr925498650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása