Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Millennium - trilógia

2013.05.27. 20:31 DrNO

A tetovált lány. Nézd meg. De a svédet, ne az amerikait. Mind a három részt. Oké. Svéd krimi. Stieg Larsson tollából. Ő azonban nem élte meg, míg regényei kiadásra kerültek volna. Halála után került a könyvesboltok polcaira első regénye, a Män som hatar kvinnor azaz A tetovált lány (2005.). Sikert aratott világszerte, több nyelvre lefordították. A folytatások is kiadásra kerültek, Flickan som lekte med elden (A lány, aki a tűzzel játszik, 2006.), Luftslottet som sprängdes (A kártyavár összedől, 2007.) A sorozat tíz részesre lett tervezve, de további részek nem készültek sajnos. Így lett Millennium - trilógia

1tattoo.JPG

A tetovált lány

Adott egy újságíró, akit beperelnek majd elítélnek. Történetesen a Millennium magazin egyik szerzője. Hamarosan börtönbe kell vonulnia. Az újság egyik lelkes olvasója meghívja magához egy tárgyalásra. Nem mást kérnek tőle, minthogy egy kb 40 éves bűntényt derítsen fel. Az sem biztos, hogy bűntény, s ezt a rendőrség dolga lenne, hogy kiderítse, De természetesen főhősünk, Mikael Blomkvist elvállalja a munkát. Közben Lisbeth Salandert megbízták, hogy nézzen utána Blomkvistnek. Kideríti, hogy átverték a tárgyaláson, hamis bizonyítékok, csapdák segítségével..

Henrik Vanger azt azt a feladatot adja Mikaelnek, hogy a 40 éve történt gyilkosságot, melyben feltevése szerint megölték "nevelt lányát", fedje fel, találja meg a gyilkost. Elfogadja a megbízást. Kutatni kezd. Lisbeth, miután leszámolt a gyámjával, ki megerőszakolta többször (egyik alkalommal kandikamerás felvételt is készített), belenéz Mikael laptopjába (elfelejtettem megemlíteni, Lisbeth amolyan hacker). És mivel okos csajszi, egyből látja azt a számokban s nevekben, amit Blomkvist nem, Ezek a Bibliából vannak. Megírja neki. Mikael örül a segítségnek, de tudni akarja ki írta neki a levelet, így a lányért elmegy. Segítséget kér tőle, a lány belegyezik.

Vanger családjában keresi a bűnöst, szerinte csakis köztük lehet az elkövető. Mivel sok volt köztük az olyan személy, mint aki feltűnik az Indiana Jones filmekben, vagy előfordulnak északon zombiként. Na? Nem tudjátok? Ők a nácik. Henriknek elég jobb oldali volt a családja.

Hamarosan kiderül, hogy több gyilkosság is történt, melyet a bibliai idézetek alapján követtek el. Talán a nácik? Főhőseink tesznek egy próbát a család nácai között, Blomkvist betör egyikükhöz, ám lebukik. El is kapja az egyik rokon, Martin. Leviszi pincéjébe, ahol nőket szokott ketrecben tartani, megerőszakolni és végül megölni. Ő ezt élvezte. Szépnek nem mondható fotógyűjteménye is volt áldozatairól. Kiderül apjától tanulta a nőkkel való bánásmódját. Bár a bibliai dolgokat túlzásnak tartja, nem kell holtesteket hátrahagyni, szerinte.

Lisbeth közben a Vanger cég régi aktáit nézi át, mert feltevésük szerint a gyilkosságok helyszínén járt a cég egy egy munkatársa, s aki mindegyik helyszínen megfordult a gyilkosságok idejében, az az elkövető. Így derül ki az, hogy a gyilkos csak Martin lehet. Egyszerre közölni akarja az infót Mikaellel, de nem találja otthon. Martinhoz siet. Éppen időben, sikerül megmentenie. Martin elmenekül de végül autójában leli halálát tűz által.

A mű vége persze happyend szerű, kiderül, hogy eltűntnek hitt Harriet Vanger elmenekült az erőszakoskodó férfiak birodalmából Ausztráliába. Visszatér Henrikhez. Ő úgy érezte a gyilkos követi Harriet szokását, s a születésnapjára küldi tovább a préselt növényeket. Mindenki boldog. Blomkvist a börtönben Lisbeth segítségével fényt derít az ellene felhozott bűnökre és szenzációs sikert arat. Lisbeth pedig vagyonra tesz szert.

Jó volt ez a film. Ismeretlen színészek (számomra legalábbis). Sose tudtam ki halhat meg, ki fog eltűnni. Izgalmas volt végig. Az eleje nem akart tetszeni, főleg amit Lisbethtel műveltek. Kicsit túlzásnak tartottam az egészet. Arra is kíváncsi voltam, hogy mit jelent a tetoválás. De ez nem derült ki. A nácik megjelenésekor azt hittem már megint egy nácis film. Jaj ne. De végül kiderült pár aberrált férfiről volt csak szó. Jó kis krimi. Larsson jobb oldal ellenessége megjelenik a műben valamennyire.

4.JPG

A lány, aki a tűzzel játszik

Lisbeth visszatér Stockholmba. A Millennium szerzői közé egy fiatal író csatlakozik, ki barátnőjével a prostitúcióról írt. Kik ezek a lányok, hogyan kerülnek ide, és honnan? Az ügy természetesen olyan személyeket is érinti, akik, nem engedhetik meg, hogy nevük egy ilyen cikkben felvetődjön. El is teszik láb alól a fiatal párt és az egész gyilkosságot Lisbeth nyakába varrják. Sőt a gyámja is nemkívánatos lesz, így őt is megölik, szintén a lányt vádolva a tettel. Blomkvist elkezd kutatni az anyagban, így kerül elő Zala neve. Sikerül kideríteni, ki ő. Nem más mint egy szovjet kém, aki 1970. körül átszökött Svédországba. Alexander Zalachenko. S nem utolsósorban ő Lisbeth apja. Sőt, még egy féltestvére is van a leányzónak, egy szőke német, aki nem érez fájdalmat. Néhol okosnak néhol tiszta hülyének hat feltűnése a filmben. Ő és apuci egy farmon élnek. Idelátogat a lány is. Nem egy szerető család ez. Megássák a lány sírját, majd végezni akartak vele, de ő elfutott. Azonban hiába futott több lőtt sebet is kapott, végül pedig eltemették.

De Lisbeth nem olyan lány, aki csak úgy hagyja magát, reggelre kimászott a föld alól. Nanemár!? Miez? Oké, kimászott (remélem a könyvben ez a jelent jobban körül van írva). Majd egy hangjátékkal a pajtába csalta apját, kit fejszével fejbe, majd lábon csapott. Féltestvére elmenekül. Blomkvist Lisbethet követve szintén eljut a farmba. A mentők elszállítják őt és apját. És itt van vége a filmnek.

Ez a rész hullámzó volt, hol jó, hol rossz. Hol izgalmas, hol unalmas. Néhány dolgot túlzásnak tartottam. Nehezen tudom elképzelni, hogy valakit fejszével fejbe vágnak az nem hal meg. Illetve a lány, hogy élhet túl lőtt sebeket és temetést. A rászórt föld súlya? S mi ez az érzéketlen betegség a féltestvérénél? Olyan folytatás volt ez talán, mint a Mátrix újratöltve a Mátrixnak.

5.JPG

A kártyavár összedől

 


Miután apa és lánya egymás ellen gyilkossági kísérletet követett el kórházba kerültek. Zalachenko számít a szekció segítségére, mitöbb elvárja tőlük. Ám ők másféle döntést hoztak meg vele kapcsolatban. És ez a döntés tetszett. Ez volt az első olyan pont ami igazán tetszett. Már, ha szabad ilyet mondani.

Lisbeth miután felépül, börtönbe kerül majd bírósár elé. A vád szerint meg akarta ölni apját (ki ne akarta volna). Védelmét Blomkvist testvére látja el. Dr. Peter Teleborian a vád mellett van, szerinte Lisbeth állítása a nemi erőszakról csak a sérült elme képzelgései. DVD DVD DVD!! Mutassátok be a bizonyítékot!!

A rendőrség közben nyomozást indít a szekció ellen. A német öldököl, például egy motoros klub baráti körében is. Majd egy téglagyárba huzza meg magát. Ott meg egy hajléktalant öl meg. Ezt miért kellett? Tiszta idióta. Vagy hiányzik neki az apja, aki irányítja?

A tárgylás tovább folyik. Bemutatják a homevideot. Eloszlik minden kétség Lisbeth állítása felől. Szabadon engedik végül. Mivel ő Zala lánya, örökli minden vagyonát. Nem akar semmit, de egy téglagyár felkelti érdeklődését. Odahajt. Ott találkozik féltestvérével. Aki meg akarja ölni. De miért? Egérfogóznak kicsit, majd a lány leszegezi a lábát, így nem tud mozdulni. Végül szól a motorosoknak, hogy testvére várja őket. Mire ők odaérnek s fegyverrel bemennek, szól a zsaruknak is, hogy parti van. De miért? Ez lenne a testvéri szeretet? Mindenesetre jó kis csapda gyártás.

Végül Mikael felkeresi Lisbethet, de csak egy percre találkoznak a lépcsőházban. Folytatás szagú a dolog. Érezhető a következő rész hiánya, mégis kerek, lezárt történetet kapunk. Minden összeáll a három rész alatt. Ami az elején visszataszító jelenet volt, azt a tárgyaláson már vártam, mikor mutatják be bizonyítékként.

6.JPG

Jó filmek voltak, mindenképp érdemes megnézni őket. Van benne persze olyan, ami nem tetszik, ami kicsit untat, mint minden filmben. Bár azt sajnálom, hogy nem derült ki, mit jelent a tetoválás a lányon. Mikor, milyen szándékkal készíttette. A színészek jól hozták a karaktereket. Izgalmas krimi. Nézzétek meg. (Érdekes utószó, hiszen, jobb ha nem olvasod ezt mielőtt megnéznéd. Bár, ha a könyvet olvastad, talán nem ér meglepetés.)

Mihelyst átrágom magam Temperance Brennan történetein, kezembe veszem a könyveket is. Kíváncsi vagyok mennyiben más, mint a film. Létezik egy hat részes minisorozat is. Ez megegyezik a filmmel, csak van benne pár bővített jelenet.

ktgwtdt.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://fantaziaorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr495318507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása