Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Carlo Pedersoli & Mario Girotti Krónikák

2015.01.11. 14:52 DrNO

Egyre több színész életét dolgozták fel mostanában könyv formájában. Megjelent így hát Carlo Pedersoli és Mario Girotti életrajzi könyve. Pedersoli könyve annyira sikeres lett Németországban, hogy egyértelművé vált a folytatás. Ezt jelenleg Girotti nem érte el.

Spencer könyvei: Különben dühbe jövök (Altrimenti mi arrabbio. La mia vita, 2010.)

Meghökkentően őszinte önéletrajz a hagymásbab és a pofonok nagymesterétől. Bár westernfilmek hőseként ismerte meg a nagyvilág, Carlo Pedersoli sokkal több ennél: forgatókönyvíró, producer, úszóbajnok, olimpikon. Miután aláírta első hollywoodi szerződését, utolsó vízilabda-mérkőzését a magyar válogatott ellen vívta.

Könyvében az immár 81 éves színész, akit 1991-ben a Time a leghíresebb olasznak nevezett, megható öniróniával mesél gyermekkoráról, a sportolóként töltött évekről, arról, hogy hogyan került bele szinte véletlenül a filmek világába, barátságáról Mario Grottival, azaz Terence Hillel, a tengerentúli élményeiről és végül visszatéréséről Rómába.

Hazánkban három kiadásban jelent meg: Nyitott Könyvműhely Kiadó KFT kiadásában 2010-ben, Libri Könyvkiadó Kft. kiadásában 2010-ben, majd 2014-ben. Fordítást mindhárom könyv esetén V. Pánczél Éva végezte.

bs1.JPG

80 év alatt a Föld körül (2014.)

„Ide figyelj, Terence! Lefogadom, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a mi kis kettősünk hatására jelentősen megemelkedett a világon a bab és a csirke fogyasztása. Valahányszor csak bemutatták valamelyik filmünket a tévében vagy a moziban, a mi étvágyunk átragadt a nézőinkre, akik aztán buzgón követtek minket a nagy zabálásban is. Szerintem egy szakács igazán elnevezhetne rólunk valamilyen ínyencséget (bár ki tudja, ez talán meg is történt már valahol a nagyvilágban).”

A Nyolcvan év alatt a Föld körül új kalandokra csábítja olvasóit földön, vízen, levegőben. Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer életrajza izgalmas utazás a világhírű színész fordulatokban gazdag életébe, rengeteg, eddig ismeretlen, humoros anekdotával fűszerezve a forgatások mindennapjairól, miközben a régi kollégák méltatása sem marad el. Kiderül, milyen a mozivászon legendás pofozógépe, ha férjként, apaként vagy nagypapaként kell helyt állnia.

A könyvéből megtudhatjuk, színészi karrierje mellett hogyan próbálta megvetni a lábát az üzlet világában is. Sikereiről és kudarcairól is beszámol, hiszen Carlo Pedersoli, a nagy kalandor minden bukás után újra talpra állt, hogy megújult lelkesedéssel vesse bele magát a következő vállalkozásba. Akármibe is vágta a fejszéjét, mindig javíthatatlan optimista maradt.

Bud Spencer azt is tudja, hogy Terence Hillnél nincs számára jobb filmes partner. A könyvben ezért nyílt levélben megszólítja „jobbik felét” is, akivel rendszeresen találkozik egy-egy spagettivacsora erejéig. Természetesen rajongóiról sem feledkezik meg: a kötet végén harminchárom kérdésükre válaszol.

Libri Könyvkiadó Kft. adta ki 2014-ben. A kiadás mellé újra kiadták első könyvét is, fenti kép jobb oldali borító.A fordítást Malyáta Eszter végezte, akihez Girotti könyvének magyarítása is köthető.

bud_spencer_book_launch_smi4xj-dal_l.jpg

 

Hill könyve: Libri Könyvkiadó Kft. adta ki 2013-ban, Malyáta Eszter fordításában.

Félénk és szerény - így jellemezte egyik barátja Mario Girottit, azaz Terence Hillt, akinek magánéletéről szinte semmit nem tudhattunk e könyv megjelenéséig. Olasz apa és német anya gyermekeként Velencében született 1939-ben, a háború alatt a Drezda melletti Lommatzschban élt. Tizenkét éves korában fedezte fel Dino Risi, olasz filmrendező, akinek hívására a család Rómába költözött. Több tucat filmben játszott, mire megkapta első komoly szerepét Luchino Visconti A párduc című filmjében. 1964-től Németországban élt, Karl May regényeiből készült filmekben játszott, míg 1967-ben összehozta a sors Carlo Pedersolival, azaz Bud Spencerrel. Közös filmjeiken generációk nőttek és nőnek fel. Ki ne emlékezne a Különben dühbe jövünk, a Kincs, ami nincs vagy éppen a Szuperhekusok jeleneteire? A siker azonban nem segített, amikor 1990-ben balesetben meghalt Hill fogadott fia. Nehéz időszak következett a színész életében, majd a lassú felépülés után tévés karrier várta Olaszországban. 2013 nyarán a Magyarországon is sugárzott Don Matteo sorozat 9. évadja kezdődik el!
Ulf Lüdeke fekete-fehér és színes fotókkal illusztrált könyve nemcsak a világhírű színész pályáját foglalja össze, de bemutatja magánéletét, világlátását - az ismeretlen Terence Hillt.

1376541_644632798900713_65171595_n.jpg

 

Az életrajzi könyvek után azonban megjelent egy filmrajongókra specializálodott kötet. Bud Spenver & Terence Hill krónikák (Bud Spencer & Terence Hill Chronicles: Zwei Himmelhunde mit vier Fäusten). Wiamfilm Kft adta ki 2013-ban, a német kiadást Váradi Csilla fordította.

Honnan jön Bud Spencer és Terence Hill? Hogyan alakult a pályafutásuk? Miért vonzottak annyi embert a mozikba, majd később miért sikerült a televízió elé ültetniük százezreket? És ami még fontosabb: mitől lettek időtlenek ezek az alkotások?
Ez a könyv a rajongók és az egyszerű érdeklődők számára is értékes szórakozást nyújtva, 1951-től egészen napjainkig készült filmjeik átfogó bemutatása mellett pályafutásuk legfontosabb és legmeghatározóbb személyeiről is szót ejt. Olvashatnak azokról az emberekről, akik mögöttük álltak, de kulisszatitkokban és legendákban, rendszerezett információkban is bővelkedik a lapok. A közel 300 oldalnyi, színes kivitelű anyag elképesztő mennyiségű korabeli fotót, óriásplakátot és egyéb csemegét tartalmaz, amely igazán egyedivé és érdekessé teszi ezt a kiadványt. Gondolva az itthoni rajongókra, a magyar vonatkozásokat is körbejárjuk, így könnyen lehet ez a könyv a magyar Bud Spencer és Terence Hill rajongók bibliája.

konyvfoto_budspencer_terencehill.jpg

A könyv ára borsosnak tűnt, mikor megláttam. Szemeztem vele pár hétig, végül beszereztem. Nem okozott csalódást. A rengeteg fénykép miatt már megérte. A könyv elején két rövid s velős életrajzi írást olvashatunk. Az idősebb Carloval kezdünk, akinek élete kicsit Schwarzeneggeres. Sikeres diákként ő volt a legfiatalabb 17 évesen, aki egyetemi hallgató lett. Azonban a sors mást írt számára. Sportolóként hallhattunk ezután róla. Úszóként sikerült neki csúcsokat dönteni. S kicsit örülhetünk, hogy mikor visszavonult a sporttól, épp hazánk ellen ugrott a medencébe. Kárpáti György (háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk) könyvében erről meg is emlékezik

 

A sport után már a filmipar volt a következő mérföldkő. A kezdetben mellékszerepekben feltűnő, csak teste miatt szereplő nagydarab fickó lassan mellék majd főszerepeket kapott. Itt alakult ki művészneve is kedvenceiből, színészéből s söréből. A színészet mellett a zene is magával ragadta, több dalt is írt, sőt több filmjében énekel is. Emellett egy dél amerikai forgatás alatt még pilótának is kiképezte magát.

Mario minden erejével azon volt, hogy színész legyen. Tudatosan erre építette fel egész életét. Míg Spencer egyre inkább pörgött, hol közös, hol magányos szerepein, Hill nem kapkodta el a szerepeket. Művészneve azonban nem saját ötlete, egy listából választotta. (Vajon milyen nevek szerepelhettek még rajta?) Érdekesség, hogy társához képest ő is szerette a vízi sportokat. Be is lépett a Lazio sportklubba, ugyanabba, ahol ekkor már ünnepelt sztár volt Carlo. Hat évesen megtapasztalta a háború szörnyetegét, túlélte családjával Drezda bombázását. A szövetséges (brit) bombázok február 13. indított légicsapásában 24 óra alatt a földdel tették egyenlővé a várost. "az ég égett Drezda felett"

drezda01.jpg

A két élettörténet után minden filmjüket megismerhetjük. Rövid ismertetővel, majd betekinthetünk a kulisszák mögé. Olvashatunk eközben zeneszerzökről, szinésztársakról és rendezökről is. Forgatási helyszinekről. A könyv vége felé azonban ez a részletesség megtorpan. S hiába a modern kor, egyre kevesebb a fotó.

Sajnos a kilencvenes évek közepe utáni filmjeikről s tv sorozataikról elég röviden tesznek említést. Sőt a fényképek mennyisége is erősen csökkent. A Hill főszereplésével futó, tavaly áprilisban a kilencedik évadot megélt Don Matteo sikeres sorozatról mindössze két Hill-t ábrázoló képet közöltek. Tíz oldal alatt lezárnak húsz évet (Terence Hill második tavasza 1991-2011 - lehetett volna egy külön Spencer fejezet is)

terence-hill-con-il-cast-di-don-matteo.jpeg

Olvashatunk pár színésztársukról is, pl Klaus Kinski-ről, akivel összesen két filmben szerepeltek együtt Hillel. Azonban a folyamatosan fogorvosi kezelésben részesülő Riccardo Pizzuti kimaradt. A maga húsz Hill & Spencer filmszerepével ez érthetetlen.

Vannak színészek akik mindig csak apró szerepekben tűnek fel, mégis emlékezünk rájuk - mert olyan jellegzetesek, és azt a kis szerepet is mindig jól játsszák, amit rájuk bíztak. Riccardo Pizzuti (1934- ) mindig a rosszfiúk csapatát erősíti és persze mindig a rövidebbet húzza. A pofonokat általában Bud Spencertől és Terence Hill-től szenvedi el, méghozzá - mivel kaszkadőr - egy hatalmas eséssel megfejelve. A Spencer-Hill páros klasszikusA hatalom árában Giuliano Gemma, a Keomában Franco Nero ellenfeleként és még egy sor mára elfeledett spagettiwesternben. (Western-blog)

barboni_pizzuti_hill.jpg

 

Sajnos néhány tartalmi hiba és vétetett a könyvben. Lehet, hogy néhol csak én voltam kukacos. Íme az általam vélt hibák listája:

128. oldal Stefano Vanzina (Steno) életrajz

A szöveg eleje kicsit zavaró volt számomra: ”(Steno) Stefano Vanzina, alias Steno…” --> Stefano Vanzina (Steno) vagy Stefano Vanzina alias Steno jobban hangzott volna.

178. oldal Jobb oldali hasáb, Terence Hill idézet.
A könyv teljes terjedelmében az idézetek alján jobb oldalt van a személynév, csak itt maradt bal oldalt.

263. oldal Én vagyok a fegyver stáblistában a Bunyó Karácsonyig stáblistája szerepel. Helyesen:
Rendező: Antonio Margheriti
Forgatókönyvíró: Bruno Corbucci, Jess Hill, Ferdie Pacheco
Operatőr: Carlo Tafani
Vágó: Eugene Ballaby
Zeneszerző: Carmelo La Bionda, Michelangelo La Bionda
Producer: Edoardo Margheriti
Játékidő: 90 perc

Szereplők:
Terence Hill (Skims)
Marvelous Marvin Hagler (Mike)
Stephen Edward (Abel Van Axel)
Giselle Blondet (Chelo)
Jennifer Jesse (Loli)
Jay Amor (Puncher)

 

A könyv végét magyar vonatkozással zárják. Sajnos itt is csalódnom kellett. Ugyanis van rajongói weblap, azonban ez nem működik, csak egy statikus lap van. Nem hiszem, hogy a rajongói klubban nem lett volna egy-két weblapfejlesztéssel foglalkozó emberke. Jelenleg a Facebookra vagy az index fórumra irányítanak minket, látogatókat.

nevtelen.JPG

Szívesen olvastam volna, hogy akik rajongói fesztivált rendeznek, milyen lépést tettek azért, hogy a hiányzó szinkront elkészítessék kedvenceik filmjeikhez. Hiszen a sör-virsli verseny melett szinkronversenyeket is tartanak.

Zeneileg is követik hőseinket, erről is tanúskodik a Spencer Hill Magic Band. (Honlapjuk működő, s ötletes, bár egy nyelvválasztás jól jönne, hiszen külföldön is koncerteznek.) Azonban a hazánkban megjelent Piedone - A filmzenealbumról nem tesz említést a könyv. A De Angelis testvérek emlékezetes dallamokat tettek le az asztalra.

1596.jpg

Ennek ellenére mindenképp érdemes beszerezni, vagy csak elolvasni a könyvet. Érdemes utánanézni, mert csomagban is árulják, pólókkal s DVD filmekkel együtt is.

Végezetül, rablótámadás, kezeket fel, jobb ha Te mond, a Te hangod mélyebb!

A bejegyzés trackback címe:

https://fantaziaorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr257012649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása