Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Tirisztor, tranzisztor, transzformátor

2013.11.14. 22:02 DrNO

Mint mindenki, én is szeretek filmeket nézni. Alapvetően három kategória létezik, ami érdekel, ami nem érdekel, végül pedig ami nem érdekel, de megnézem. Így van ez a képregény adaptáció helyett japán és amerikai gyerekjátékokból készült művel is. A film hozzám került, s akkor már miért ne nézzem meg alapon egy hétvége alatt ledaráltam. A film elején vártam a Marvel szokásos képregénylapozós introját, de nem volt, hanem csak egy Hasbro felirat.

Az első rész elején egy helikopter többé nem akar helikopter lenni. Mikor rájön épp egy amcsi katonai támaszponton van Katarban. Nem tetszik a katonáknak ez, lövöldöznek rá, hiszen katonák, csak ehhez értenek. Mikor pedig a facebookon akar megosztani állapotfrissítést, fejszével elvágják az ADSL vonalat. Közben Sam Witwicky a sikeres pótvizsga után apjától kap egy Porschet, vagyis inkább szívatja a fater és elviszi a márkakereskedés előtt. Betérnek egy külföldi autókereskedésébe. Ott van egy pöpec kocsi, sárga, fekete csíkos, jó meg minden. Meg is tetszik a főszereplő embernek. De ajánlanak neki egy Fiestát. Nos ilyen kereskedésben nem vásárolnék, ahol egy klasszikus bogárhátú népautót egy amerikai sorozatgyártással kevernék össze. A kereskedésben egyébként a devizahitelesek bosszúból az összes kocsi ablakát felrobbantják illegális garázsrádió adásukban használt hangfrekvencia segítségével, ami éppen megszólal a főszereplő robotkocsi hifijében.  Ha van kocsi, van nő elven Megan Fox is képbe kerül. Meg persze minden csaj tökéletes. Így az USA egy csini szöszi segítségével felfedezi, hogy fájlcserélők vannak a Pentagon szerverén. A jogvédőket mozgósítják. Még inni se volt idő, de már egyszerre kivonult a csapat a feltöltésre készülőknél, kik épp a Transformers hármat akarták feltenni enkórra. Szöszi is ott volt, gyanús, nem? Ez a szál uncsi. Egy kocsma mögött Sam és Megan pár haverral összejön. A vodkakóla hatására kocsikkal beszélgetnek. Ezután hazamennek, de az ital miatt nem megy a vezetés. Witwicky-ék kertjét le is tarolják. Arra a döntésre jutottak, hogy nekik már szemüveg kell a vezetéshez. Gyorsan el is kezdik keresni. Sőt nem az egyes, nem a százas, hanem a hetes szektor ügynökei is kijönnek segíteni keresni. De előkerül egy szonda, amit mindenkivel megfújatnak. Ittas vezetésért mindenkit bevarrnak. A sitten megismerkednek egy másik banda tagjával. Sz. F. Károllyal. Magát Megatronnak nevezi. Szökési tervet eszelnek ki, melyet sikeresen végre is hajtanak. Majd kiszemelik Rubik Ernő lassan világhíresére vált eredeti kockáját. Meg is szerzik, de a múzeum őrei követik őket. Egy kisebb tömegverekedés után mégis megússzák. Kijózanodnak, végül mindenki boldog.

Azt hittem a képregény alapján készült, de rá kellett jönnöm a játék volt előbb. Nem a tyúk, nem a tojás. Ötletes, néhol vicces a film. Kevés ismerős színész. Kerek történet, kerek történet kezdete. Látványos, viszont az átalakulások kicsit rosszul lettek elkészítve. Forognak a kamerák, nem látjuk a teljes szfk-kat (szervetlen földönkívüliek). Lehet rajta szórakozni, feltéve ha úgy nézed, hogy nincsenek sem elvárásaid, sem előítélteid. A megvalósítás jó lett, hiszen kötöttek voltak az alapok.

1.PNG

A második rész már ismerősökkel indul. Robotok és emberek együtt élnek. Az eleje kissé lassan indul, de magával ragadóbb, mint az első rész. Sam egyetemre kerül. A szülők világköröli útra indulnak. Buli a koleszban. Samre rámászik egy csaj, Alice.

Alice.jpg

Csini csaj. Isabel Lucas. Van valami ismerős dolog a szemében. Egy ismerős nézés. Olyan, mintha Summer Glau vagy inkább, mint a dögösebb "kivitelű" Kristanna Loken nézne a szemembe. Megnyerő tekintet. Szívesen tartanék itthon egy ilyet. Mi is a közös Izabellában, Napsugárban és Krisztikében?

2.PNG

Kedvenceim a Terminator filmek. Ezzel a csajjal megnyertek maguknak. Nagyon kreatívak voltak az alkotók. Továbbdolgozták az autós témát. Már a feltűnésénél is furcsa volt a csaj. Pozitív csalódás volt, hogy robot. És amit a koleszben is művelt. Nagyon terminátoros volt.

De itt még nincs vége a pozitív dolgoknak. Megatronért eljönnek a haverok és kihúzzák a fürdőkádból, újraélesztik. Így jár aki elalszik a vízben. Előkerül valami rossz tanuló is, a Bukott. Sam talál egy darabot az előző rész végén összetört kockából. Azt megérintve úgy jár, mint Chuck Bartowski, mikor megnyitja barátja Daniel Shaw e-mailjét. Beég az Intersect. Az álcák helikopteren szállítják emiatt kórházba, de kiderül a doki élőn még nem dolgozott. Csak a röntgenek kivetítéséhez ért. Megmentik az Sztk-ból Sam-et, de Optimus elbukik a verekedésben.

Megan visszatér, és neki már kevésnek tűnik a dögös moci és kutya tartás, ezért láncra ver egy álca játékot. A kicsike álcika jól használja a gugli trasnlate-et, ezért le tudja fordítani kicsit érthetőre Sam rajzait (amit Sam az intercept miatt lát állandóan s lerajzol földre, falra, plakátra), de azt is elejti, hogy van egy öreg haverja, aki keni vágja az ősi hét vezér nyelvét. Meg is találják. Sajnos hibernálva van, de egy szikrával feloldják. Ö Röptűz. De már kiéget. Na de teleportáljuk magunkat Egyiptomba. Szuper!

Sokkal jobban tetszik ez a rész, mint az első. Egyiptom. Sivatag, piramisok. Nem a szürke lakótelepen felvett házi videó. És ami még ennél is jobb. Egy komplett és kerek történetet húztak a piramisok keletkezésére. Arra, hogyan jött létre Fordéknál a T modell. Ez a Nap pusztítós dolog nagyon nagy ötlet. Jött volna a sötétség, remélhetőleg erre járt volna Riddick is. Napenergiát használnak fel, de másképp, mint mi emberek. Egyszerűen piramisoknak álcáztak pár gépet, amivel napot lehet robbantani. És így energiát nyernek ki. A bukottnak pedig olyan ereje van mint a mesternek, vagy tanítványának, Dart Vadernek. Elméjével emelget tankokat, köveket.

Persze a vége happy lesz. Voltak benne vicces részek. Azt hittem nem lehet ebből többet kihozni, mint az első részben. Lesznek autók átalakulnak robottá, majd vissza. De ehelyett kicsit ötletet lopva a terminátor filmekből talán, létrehoztak valami teljesen új dimenziót. A piramisos, nappusztítós rész meg egyszerűen zseniális. Szeretem a piramisos filmeket, pl a múmia filmek. Ez nem annyira kapcsolódik ehhez a szálhoz, de így érthető miért tetszett ez a lépés. Imdb-n ez nem tükröződik a pontozásban, mindenesetre nálam megkapta a 10 pontját.

3.PNG

Nem is tudom, az előbbi részeket hogyan tudtam volna fokozni. Szerencsére kreatívnak bizonyultak a szerzők. Ez a történet viszont nem most kezdődött. 1961. május 25-én valaki, talán egy buli után, merész dolgot mondott, húzzunk oda, s felfele mutatott. Hiába hitte magát királynak, 69-ig kellett várni.1969 és 1972 között a Szovjetunió és az USA  versenyre keltek a Hold - Föld távon. Ahogy Armstrong mondta az Eagle ajtójából kilépve, „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” Mi is van a Holdon? Hideg? Semmi? Csak egy sérült jármű, a Bárka. Még mielőtt azt gondolnátok, az egész a Holdról szól és ott játszódik (mint ahogy az eredeti cím súgalja), tévedtek. 

69-ben más is történt. Az akkori vezetők Neil Holdrataposása előtt 26 nappal megszavaztak egy létfontosságú építkezést. Pedig akkor még talán nem használták ennyire sok mindenre az elektromos áramot. Nos nézzétrk csak a dátumokat. Szovjetek Holdra szálnak, majd erőművet építenek. Igen, jól látjátok. Megszerezték a Bárka egy darabját. 1986. április 26-án rá is kötötték ezt a darabot az erőműre. Sajnos nem bírta a nagy energiát. Ezt ma úgy nevezik, Csernobili katasztrófa.

A történelem óra után egy kis bulvarítás, Sam és Megan Fox helyett Sam és új csaj van. Nem csípem az új csajt. Megant nem igazán érdekelte ez a film, bár lehet inkább Michael Bay rendezővel volt gondja, hiszen az 1938-as Time magazin év emberéhez hasonlította. Spilberg meg azt tanácsolta Bay-nek, "dobd ki". Kár volt, de ez van.

A filmben egyébként Mr. Chow is feltűnik, miután felhagyott a droggal, bulikkal és a haverokkal lógással a sivatagban. Egyébként a filmben kiderül, hogy Jerry a keresztneve.

A Holdról közben Őrszem haverokat teleportál át, akik erre vártak a Hold porában bújva. Aztán mivel több az álca, mint az ész, száműzik az autobotokat. Ez az utolsó szál a Holddal kapcsolatosan. Utána a történet kicsit kezd hasonlítani a B13-as negyedre, el van zárva a város.

Persze a végeredményt nem kell leírnom. Érdekes történet, de gyengébb, mint a második rész. Sajnos a játékidő túl hosszú lett a történethez, kár, hogy kevés volt a Holdon töltött idő. Mégis remek zárás egy trilógiánál.

4.PNG

A film elrugaszkodás a valóságtól, hagyománykövetés az alakválltokkal. Jó kis trilógiát dobtak össze Spielbergék. Trilógiát, amit el kell felejteni, hiszen a múlt után a jövőt mondom el Nektek. 2014. június 26. Már nem kell sokat várni és Marky Mark, aki egyik nagy sikerének a Happy people-t tarthatja színre lép.

Azt nem ígérem, hogy emiatt moziba mennék, de egyszer meg fogom nézni. Vajon hol fog játszódni? Sivatag, Föld, Hold, Cybertron? Megatron helyére ki lép majd, mint főgonosz?

transformers-4-age-of-extinction-poster.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fantaziaorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr775623506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása