Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Két könyv, két korszak, egy főszereplő

2014.02.16. 17:04 DrNO

Egy régi örökigazsággal kezdenék, a magyar lányok a legszebbek. Nem csoda, hogy annyi külföldi férfi szeret beléjük. Így esett meg ez egyik barátommal, valamint négy évtízeddel ezelőtt a Barna család lányával is. Egy ma is világhírű német celebbel hozta össze a sors, valamint az IBUSZ. A család Bánegres felső rétegéhez tartozik, az apa irányítja a helyi MMM azaz a Magyar Művégtag Műveket. A Szovjetunióra kiterjedő bizniszből a bal lábat kapták meg sorozatgyártásra. S, hogy a dolgozók ne unják meg a monotonitást, a helyi sajtóban sorra jönnek a hírek, vonatszerencsétlenségben lábak vesztek.

S mivel a vidéken rengeteg egészséges gyümölcs terem, egy kevés pálinka mindig előkerül. Persze a mű főszereplője sosem volt az alkohol híve, mégis meggyőzték, hogy egyet egyet hajtson le velük örömükre. Ezután nincs megállás, indulás az éjszakába, a helyi vendéglőnek nevezett kocsmába. Ez igen tanulságos lehetett, még egy magyar népdalt is sikerült elsajátítania: "Sárika egy kicsit butácska, de Sárikának szíve kitárva..."

Barnáék legkisebb gyermeke, Matyi ép lázadó korszakát éri meg. Ehhez a korszakhoz, mint olaj a tűzre, úgy hat a vendég egykötetes író műve. Mely egyébként magyar nyelven nehezen volt beszerezhető, mégis mindenki tetszését elnyeri.

Adottak a szereplők, adott a korszak. Mi történt volna, ha egyik napról a másikra megszűnt volna az unió, hazánk felszabadult volna? Ez játszódik le Bánegresen. Az ifjúság, élén Matyival átveszi a hatalmat. Radikális változás, melyet példaképétől vett át, azonban félelmetesen továbbképzelte azt. Veszedelmesebb lett.

Moldova György szatírája felejthetetlen. Remekül hozta át Magyarországba a Harmadik Birodalom legnagyobb kancellárját. Barna Éva karaktere és családja egyszerű, mégis hatásos. A mű végén a félig kitalált történelem megismétli önmagát. Egyedül a nevekkel volt kis bajom, túlságosan megszoktam már, hogy előbb a keresztneveket szoktuk hallani, s utána a családnevet. Így mindig furcsa volt Hitler Adolfot olvasnom.

A könyvhöz sikerült dedikáltan hozzájutnom potom pénzért. Szerezzétek be ti is, s olvassátok.

mgy.JPG

A könyvről egy HVG cikkben hallottam, miközben Timur Vermes regényének közepe után jártam. Mikor végeztem, már kezembe is vehettem az új könyvem, mely kisebb mint a fehér könyv. Nagyon kreatívak voltak, kik a borítót megtervezték. S örülök, hogy minden országban egységes külsővel jelent meg, így hazánkban is.

Vermes könyvében teljesen a XXI. század jelenik meg. Nem kell küzdeni a hírnévért, elég feltölteni vagy felkerülni a youtube-ra. Ma már csak ennyi kell a köztudatba jutáshoz. Szerencsére a közösségi háló nem került bele. Bár érdekes képet festhetett volna le vele az író, Hitler regisztrált, Hitler ismerősnek jelölt, Hitler megbökte Izraelt. A telefonokkal felvett, majd feltöltött videókról elhíresült férfit felkeresi ezután a helyi aktív stábja, s elindul karrierje a médiában. Előbb vendégszerep, majd saját show.

Nem is merülők bele jobban e műbe sem, el kell olvasnotok. Talán a nevek kicsit nehezebben jegyezhetőek Moldováéhoz képest, de így sem olyan bonyolultak, mint Larsson első kötetében a Vangerek.

kkkkk.JPG

A Nézd ki van itt könyv kiadásában a letisztultságán kívül a beépített könyvjelző is tetszett. S, hogy Hitleren kívül mi a közös a két műben? Mindkét szerző felmenői közt magyarok találhatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fantaziaorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr555816951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása