Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A fekete város

2013.08.18. 14:57 DrNO

Utolért a bal sors, öregedtem ismét. Szörnyű vagy sem. Mindegy. Vásárolgatunk. Multik, DVD részlegek. Hm. Végső állomás. Nocsak, Millenium trilógia. Kicsit drága és sajnos a díszdobozban lévő lemezek borítói nem egységesek. Meg láttam már. A fekete város. Na ezt még nem láttam, szép a borítója. Olcsóbb is. Biztos jó lesz ez.

fv.JPG

Lassan indul a történet, de a vég gyorsan eljön. Mégis magával ragadó volt a történet. Szinte vártam az újabb részeket. Vajon mi lesz ebből a történetből? Megannyi humoros és csavaros jelenet. Ne is olvass tovább, ha nem ismered még a történetet!

Nézzük miről is van szó. Elhunyt a Nő, az asszony, az ispánné. Temetik, férje ezt nem viseli el. Kicsit megörül. Magyába is zárkózik. Morog. Nem érdekli semmi. Ismerős érzés, bár nem vagyok ispán. Ez persze nem tetszik a szenátoroknak és Lőcse város főbírájának. Nem igazán látja el feladatait, nem vesz részt a gyűléseken.

Eljut a történet a sötétség határáig. Majd át is lépi azt. Vadászatra indul Ispán és hű szolgája, Preszton, valamint kutyája. Ugyanakkor a szenátorok csapata is, élükön a főbíróval. Elejtenek egy szarvast a Görgey erdőben. Majd a főbíró lelövi a rohanó Fitykét, az ispán kutyáját. Ki erre szemet szemért elven rálő. Szegény kutya.

Ezután Löcse városa addig jár feketében, míg az ispán feje nem vész. Ez a szenátorok rendelete. Avagy nem mehet be Lőcsére az alispán, mert ott a halál várja. De vajon meddig lehet kerülni egy olyan várost, ahova egy alispánnak olykor olykor meg kellene jelennie?

A nép azonban nem olyan elvakult mint a pár vezető beosztásban lévő szenátor. Őket az idő folyamán nem érdekli már, hogy kivel mi történt. Utálják azt a nevetséges döntést, hogy csak fekete ruhát viselhetnek. A kereskedelem is kicsit válságot él meg. Ha pár lány nem fekete ruhát vesz, megbotozzák őket. Erre érzett rá Quendel, ki a város határában épített fogadót. Itt mindenki viselhet színes ruhákat. Aminek az az eredménye, hogy  mindenki odajár "bulizni".

A kor történelmében pedig ott húzódik II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc kibontakozása. Az alispán öccse is csatlakozik hozzá. Csapatával mikor bátyjához megy Bibók nem ismervén őket igazoltatja őket, mire egyikük válasza csak ennyi: Mond meg az alispánnak, hogy megjött az esze. Erre persze egy kis verekedés tör ki, nem tetszett a poén. Ami igazából nem is az, mivel Esze Tamás.

Mikszáth regényét még nem olvastam, de a záró rész végén kezembe vettem az utolsó fejezetet. Pont úgy ért véget a sorozat, mint az írás. A könyvet itt tudjátok letölteni.

Marjákné karaktere nagyon el lett találva, sok apró, de annál humorosabb jelentet köszönhetünk a szerepet megformáló Máthé Erzsinek. Például, mennyi ideig bírja egy ember étlen szomjan: "embere válogatja, ha katolikus, hozzá van szokva..."

Quendel nagyon viccesre sikeredett. A múlt üzletembere, kereskedik mindennel, talán nem is hisz semmiben, csak a pénzben. A kedvencem vele kapcsolatban a török pasa szerepe marad. Remek alakítás volt ez a szerep Pécsi Sándortól.

Bibók egy igazi szélhámos. Élete kicsit csavaros, azt hitték elesett (Marjákné szavaival, ha elesett, akkor felállt), felesége így özvegy lett, majd hozzáment Bibók Zsiga apjához. Miútán visszatért az Ispán segítségét kérték a döntésben, hogy kié legyen az asszony, Zsigáé vagy apjáé. Miután ispánunk elhatározza magát, Bibókot kéri meg a zsoldosai vezetésére. Egyébként egy aljas áruló, mint derül ki a mű során. Avar István formálta meg jól ezt a szerepet.

Rozáli egy virágszál a műben. Fiatal, csinos (korunk nyelvével élve talán még szexi is). Másképp gondolkodik. Apját beküldi Lőcsére, hogy tegyen egy virágcsokrot a bíró sírjára. Ő ezt meg is teszi életét kockáztatva. Kicsit hasonlít szerepe Shakespeare Júliájára. Nem mondhatja el szerelmének ki az apja. A két család között ellentétek vannak. A szerepet az akkor 25 éves Venczel Vera formálta meg.

feketevaros72.jpg

Fabricius egy fiatal törekvő szenátor. Egyre előrébb lép. Végül sikerül szerelmének édesapját kivégeztetni. Ilyen politikusokra lenne talán szükségünk a jelen korban? (Költői kérdés volt ez csupán). Nagy Gábor alakította.

Görgey Pál, az alispán. Egy igazi morgó medve, semmihez nincs kedve, nem érdekli semmi. Voltam már én is így. Ilyen a szerelem? Sajnos nem tudtam meg a sorozatból, hogy felesége halála előtt milyen volt. Vajon a szenátorokkal beszélt? Mindenesetre nem volt buta ember. Szerepet nagyszerűen formálta meg Bessenyei Ferenc. Sajnos 85 éves korában elhunyt.

7.jpgBessenyei Ferenc (Görgey Pál), Szirtes Ádám (Preszton), Máthé Erzsi (Marjákné)

Többi szereplőre most nem térek ki, talán a fentiek a legfontosabbak. A történet leírása talán felkeltette az érdeklődéseteket. Ritkán nézek olyan filmeket, sorozatokat, amik nem a XX - XXI. században játszódnak. Ez azonban nagyon tetszett. A sorozat érdekessége, hogy jelentős részét az eredeti helyszíneken forgatták.

A DVD díszdoboza jól sikerült, letisztult. Fekete város fekete csomagolással. Digitálisan javított képpel és hanggal. Ami hiányzik, az a jelenetválasztás. Sajnos nem került bele.

Végezetül itt az első rész, nézzétek meg így, vagy szerezzétek be. Érdemes. Jó szórakozást hozzá!

Szerk.:sajnos a youtube-ról törölték a videót közben.

A bejegyzés trackback címe:

https://fantaziaorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr595393354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása