Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Figaro házassága

2013.05.14. 18:19 DrNO

Új hét kezdődött reggel, persze ez is szörnyen indult. Már megint lejtő... tovább. Van két jegy Figarora. Megnézzük? Meg. Jól tettük. Hevesi Sándor színház. Páholy sajnos most nem jutott, és a hatodik sor jobb szélén ültünk, néhány jelenetnél ez hátrányos helyzet volt. De élveztük végig a darabot.

hssz_2.JPG

Nem igazán tudtam miről szól a darab, csak az operáról hallottam, márhogy van, Mozart komponálása. Bele bele olvastam a tartalomba, de lusta voltam elolvasni teljesen. Bonyodalmak, cselszövések. Tiszta szappanopera? Szerencsére nem, mert volt itt poén bőven.

A tartalom röviden:

Figaro és Susana esküvőjükre készülnek. Almaviva gróf – a gazdájuk – azonban érvényesíteni akarja a feudális előjogot, az első éjszaka jogát. Ugyanakkor féltékeny Querubínra, a mindenkinek udvarló kis apródra, aki feleségét, a grófnét is megkörnyékezi. A grófné – férje állandó gyanúsítgatása miatt – a jegyespárral szövetkezik...

Amennyiben még nem láttad a darabot, ne is olvass tovább. Nézd meg élőben. Figaro, ki nem ismeri szüleit szerelmes Susanába. Házasságra készülnek. Azonban Almaviva gróf egy éjszakára meg akarja kapni Susanát, vissza kívánja állítani az első éjszaka jogát. A vén sajt is megnyalja ... kecske.. S amilyen a gazda, olyan az apród, Querubin (kit először Kenobinak értettem.). Szépen megszámolta a nőket a darabban és persze a közönség sem maradhatott ki. Mielőtt azt hinnétek, hogy csak az első éjszaka joga a kérdéses, hát annál ez a két órás darabb bonyolultabb. Ugyanis Marcelina kezében egy papír, mely szerint Figaro megadja a kölcsönt vagy és ésvagy vagyés feleségül veszi. A kötőszón egy plecsni, a vessző elmászott, bírósági tárgyalást tartanak nyomban. Mivel a zenetanár hosszú darabbal szórakoztatja a kertészt, kivel a bíróért indultak, lassan érnek vissza.

Közben Figaro bevonja a közönséget és dicsőítő dalt ad elő a gróf úrnak. Sajnos nem vagyok az az éneklős típus (bár van az a vodkamennyiség...). Van itt pár szokásos közhely, a szék alá, mögé bújás, ablakon kiugrás. A salátáim! Kertészünket nem is igazán érdekli ki viszi hova Susanát, a legnagyobb, bizonyítékkal alátámasztott bűneset a salátatiprás ugrás következtében.

Jön a fordulat, kiderül, hogy Figaro nem más, mint a Bartolo doktor s Marcelina fia. Így a felek elállnak az egymás ellen indított keresettől. Látod édesanyám? Kezdődhet a lagzi. Szép virággal kirakott úton, ki boldogan, ki morogva, ki ki cselszövéssel. Utóbbiak természetesen a nőkhöz tartoznak. És a tipikus zene. Nem sztereótipikus

Nem nagyon hallgatok ilyen stílust, de ez ott, ebben a darabban, ebben a történetben nagyon tetszett. Főleg, hogy szinte a hegyi bulikon előforduló táncokat láttam vissza. Esküvő után még a cselszövök a bokrok között várták a férfiakat, s ők jöttek. Végül mindenki a bokrok közt kutakodott. A gróf megtalálta Susana bőrbe bújt párját, Rosinát. De ott a sötétben egy ismeretlen területnek tapintotta. Figaro mindezt hallotta. Végül persze minden kiderült és boldogan éltek míg.

hssz2.JPG

A darab nagyon tetszett. A káromkodások is elmentek benne. Talán kellettek is.Az elején furcsa volt, hogy a színészek tologatják a diszletet, de a végén már ez is tetszett. Viszont, ami zavarta az öszképet az egy olyan díszlet elem volt, aminek nem is volt végig szerepe, nevezetesen egy próbaba. Behuzták a jobb szélére a szinpadnak, és ezzel teljesen takartak bizonyos jeleneteket. Előbb is kikerülhetett volna a látószögből.

A csúf bábú a kép jobb szélén:

hssz1.JPG

Nézzétek meg Ti is!

Linkek:

http://www.hevesisandorszinhaz.hu/eloadasok/nagyszinpad/513/beaumarchais_figaro_hazassaga

Galéria: http://www.hevesisandorszinhaz.hu/galeriak/kepek/68

Interjú Alföldivel: http://www.hevesisandorszinhaz.hu/eloadasok/interjuk_irasok/513/665/alfoldi_robert_ne_csinaljunk_host_belolem

hssz3.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://fantaziaorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr925300220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása