Naptár

április 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Carlo Pedersoli & Mario Girotti Krónikák

2015.01.11. 14:52 DrNO

Egyre több színész életét dolgozták fel mostanában könyv formájában. Megjelent így hát Carlo Pedersoli és Mario Girotti életrajzi könyve. Pedersoli könyve annyira sikeres lett Németországban, hogy egyértelművé vált a folytatás. Ezt jelenleg Girotti nem érte el.

Spencer könyvei: Különben dühbe jövök (Altrimenti mi arrabbio. La mia vita, 2010.)

Meghökkentően őszinte önéletrajz a hagymásbab és a pofonok nagymesterétől. Bár westernfilmek hőseként ismerte meg a nagyvilág, Carlo Pedersoli sokkal több ennél: forgatókönyvíró, producer, úszóbajnok, olimpikon. Miután aláírta első hollywoodi szerződését, utolsó vízilabda-mérkőzését a magyar válogatott ellen vívta.

Könyvében az immár 81 éves színész, akit 1991-ben a Time a leghíresebb olasznak nevezett, megható öniróniával mesél gyermekkoráról, a sportolóként töltött évekről, arról, hogy hogyan került bele szinte véletlenül a filmek világába, barátságáról Mario Grottival, azaz Terence Hillel, a tengerentúli élményeiről és végül visszatéréséről Rómába.

Hazánkban három kiadásban jelent meg: Nyitott Könyvműhely Kiadó KFT kiadásában 2010-ben, Libri Könyvkiadó Kft. kiadásában 2010-ben, majd 2014-ben. Fordítást mindhárom könyv esetén V. Pánczél Éva végezte.

bs1.JPG

80 év alatt a Föld körül (2014.)

„Ide figyelj, Terence! Lefogadom, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a mi kis kettősünk hatására jelentősen megemelkedett a világon a bab és a csirke fogyasztása. Valahányszor csak bemutatták valamelyik filmünket a tévében vagy a moziban, a mi étvágyunk átragadt a nézőinkre, akik aztán buzgón követtek minket a nagy zabálásban is. Szerintem egy szakács igazán elnevezhetne rólunk valamilyen ínyencséget (bár ki tudja, ez talán meg is történt már valahol a nagyvilágban).”

A Nyolcvan év alatt a Föld körül új kalandokra csábítja olvasóit földön, vízen, levegőben. Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer életrajza izgalmas utazás a világhírű színész fordulatokban gazdag életébe, rengeteg, eddig ismeretlen, humoros anekdotával fűszerezve a forgatások mindennapjairól, miközben a régi kollégák méltatása sem marad el. Kiderül, milyen a mozivászon legendás pofozógépe, ha férjként, apaként vagy nagypapaként kell helyt állnia.

A könyvéből megtudhatjuk, színészi karrierje mellett hogyan próbálta megvetni a lábát az üzlet világában is. Sikereiről és kudarcairól is beszámol, hiszen Carlo Pedersoli, a nagy kalandor minden bukás után újra talpra állt, hogy megújult lelkesedéssel vesse bele magát a következő vállalkozásba. Akármibe is vágta a fejszéjét, mindig javíthatatlan optimista maradt.

Bud Spencer azt is tudja, hogy Terence Hillnél nincs számára jobb filmes partner. A könyvben ezért nyílt levélben megszólítja „jobbik felét” is, akivel rendszeresen találkozik egy-egy spagettivacsora erejéig. Természetesen rajongóiról sem feledkezik meg: a kötet végén harminchárom kérdésükre válaszol.

Libri Könyvkiadó Kft. adta ki 2014-ben. A kiadás mellé újra kiadták első könyvét is, fenti kép jobb oldali borító.A fordítást Malyáta Eszter végezte, akihez Girotti könyvének magyarítása is köthető.

bud_spencer_book_launch_smi4xj-dal_l.jpg

 

Hill könyve: Libri Könyvkiadó Kft. adta ki 2013-ban, Malyáta Eszter fordításában.

Félénk és szerény - így jellemezte egyik barátja Mario Girottit, azaz Terence Hillt, akinek magánéletéről szinte semmit nem tudhattunk e könyv megjelenéséig. Olasz apa és német anya gyermekeként Velencében született 1939-ben, a háború alatt a Drezda melletti Lommatzschban élt. Tizenkét éves korában fedezte fel Dino Risi, olasz filmrendező, akinek hívására a család Rómába költözött. Több tucat filmben játszott, mire megkapta első komoly szerepét Luchino Visconti A párduc című filmjében. 1964-től Németországban élt, Karl May regényeiből készült filmekben játszott, míg 1967-ben összehozta a sors Carlo Pedersolival, azaz Bud Spencerrel. Közös filmjeiken generációk nőttek és nőnek fel. Ki ne emlékezne a Különben dühbe jövünk, a Kincs, ami nincs vagy éppen a Szuperhekusok jeleneteire? A siker azonban nem segített, amikor 1990-ben balesetben meghalt Hill fogadott fia. Nehéz időszak következett a színész életében, majd a lassú felépülés után tévés karrier várta Olaszországban. 2013 nyarán a Magyarországon is sugárzott Don Matteo sorozat 9. évadja kezdődik el!
Ulf Lüdeke fekete-fehér és színes fotókkal illusztrált könyve nemcsak a világhírű színész pályáját foglalja össze, de bemutatja magánéletét, világlátását - az ismeretlen Terence Hillt.

1376541_644632798900713_65171595_n.jpg

 

Az életrajzi könyvek után azonban megjelent egy filmrajongókra specializálodott kötet. Bud Spenver & Terence Hill krónikák (Bud Spencer & Terence Hill Chronicles: Zwei Himmelhunde mit vier Fäusten). Wiamfilm Kft adta ki 2013-ban, a német kiadást Váradi Csilla fordította.

Honnan jön Bud Spencer és Terence Hill? Hogyan alakult a pályafutásuk? Miért vonzottak annyi embert a mozikba, majd később miért sikerült a televízió elé ültetniük százezreket? És ami még fontosabb: mitől lettek időtlenek ezek az alkotások?
Ez a könyv a rajongók és az egyszerű érdeklődők számára is értékes szórakozást nyújtva, 1951-től egészen napjainkig készült filmjeik átfogó bemutatása mellett pályafutásuk legfontosabb és legmeghatározóbb személyeiről is szót ejt. Olvashatnak azokról az emberekről, akik mögöttük álltak, de kulisszatitkokban és legendákban, rendszerezett információkban is bővelkedik a lapok. A közel 300 oldalnyi, színes kivitelű anyag elképesztő mennyiségű korabeli fotót, óriásplakátot és egyéb csemegét tartalmaz, amely igazán egyedivé és érdekessé teszi ezt a kiadványt. Gondolva az itthoni rajongókra, a magyar vonatkozásokat is körbejárjuk, így könnyen lehet ez a könyv a magyar Bud Spencer és Terence Hill rajongók bibliája.

konyvfoto_budspencer_terencehill.jpg

tovább »

Fekete város DVD akció

2014.12.10. 19:08 DrNO

Akciósan kínálja az xpress.hu A fekete város díszdobozt. Sajnos rákerült az a fránya sárga korhatáros jel a dobozra. Örülök neki, hogy még ez előtt szereztem be. A kiadványról részletesebben itt olvashatsz.

fv.PNG

Változások 16 év alatt

2014.07.14. 20:31 DrNO

Mindegy. Szóval. A fő, hogy mondani szokják, a szépirodalom. Mert naplót írni, ez később kiderül, mint egy tettes: az szépirodalom. Vetette papírra José Pimbo és Wilson Hutchins. Én is így tettem anno. S eltettem néha túl sok mindent belé. Így maradt fent ez a lelet....

meki1.JPG

A minap betértünk egyet a mekibe. S mivel ezt megelőzően már átolvastuk a múlt évezredben lapra vetett naplóimat, gondoltuk összehasonlítjuk milyen evolúciós változásai vannak a sültkrumplis zacskónak.

Végzetes utazás, végre!

2014.07.09. 20:46 DrNO

Végre megjelent a negyedik rész is Temperance Brennan sorozatból. Egy éve még az Ulpius válaszában olvashattuk, hogy belső használatra már van dátumuk a következő részek megjelenésére. Itt abba is maradt a történet. Ma azonban megjött végre, Fumax kiadó adta ki.

1_1.JPG

Végre nem a csont szót ragozták, helyezték a cím kezdetébe. A borítót is jobban eltalálták, mint a konkurencia. Ötletesen feltűnik a ködben a repülő. Természetesen, egy törvényszéki antropológus esetében mindannyian tudjuk a kimenetet.

A Lisbeth Salander sztori

2014.03.15. 19:51 DrNO

Egy könyvet kétszer jó kezünkbe venni: mikor az elején tartunk és csavarodik a történet, és a végén, mikor minden kitisztul. Május végén írtam a Millenium trilógiáról, a svéd mozifilm változatról. Akkor ép Csonti történeteit olvastam. Utána kezembe vettem az első kötetet Larssontól. Első gondolatom a könyvről: ezerszer jobb, mint a film. Sokkal több annál. Az utolsó regényt szinte egy hét alatt olvastam ki.

1.JPG

Vőlegény

2014.03.01. 11:33 DrNO

Csütörtök, este színház. Ráérek még, csak fél hét. Olvasok még, nocsak egy cikk a vodkáról. Ez felületes volt. Akkor ideérsz háromnegyedre? Mire? Hétre, háromnegyed hétre. (Kellene egy óra.) Kések. Kint hagyom a bérletet.

Így indultam színházba, meglepő gyorsasággal értem oda. Persze az előadás már elkezdődött. Így nem volt tolongás a ruhatárban. Jegyem egy kedves hölgytől megkaptam, még fel is kísértek. Ahol további kedves hölgyek voltak. Terem vagy páholy? Ezek után elgondolkodtató, hogy jobban megérné máskor is késnem. Remélem még sokáig találkozom a hölgyekkel.

Terem mellett döntöttem, hiszen többiek már ott voltak. Olyan volt a leülés után, mint amikor itthon nyomkodom a távkapcsolót és egy film érdekesnek tűnik. A szereplőgárda egyből ismerősnek tűnt. A történetre pedig rá kellett jönnöm. Izgalmasabban indulhatott nekem, mint a darab eleje óta nézőknek.

2659..jpg

Két könyv, két korszak, egy főszereplő

2014.02.16. 17:04 DrNO

Egy régi örökigazsággal kezdenék, a magyar lányok a legszebbek. Nem csoda, hogy annyi külföldi férfi szeret beléjük. Így esett meg ez egyik barátommal, valamint négy évtízeddel ezelőtt a Barna család lányával is. Egy ma is világhírű német celebbel hozta össze a sors, valamint az IBUSZ. A család Bánegres felső rétegéhez tartozik, az apa irányítja a helyi MMM azaz a Magyar Művégtag Műveket. A Szovjetunióra kiterjedő bizniszből a bal lábat kapták meg sorozatgyártásra. S, hogy a dolgozók ne unják meg a monotonitást, a helyi sajtóban sorra jönnek a hírek, vonatszerencsétlenségben lábak vesztek.

S mivel a vidéken rengeteg egészséges gyümölcs terem, egy kevés pálinka mindig előkerül. Persze a mű főszereplője sosem volt az alkohol híve, mégis meggyőzték, hogy egyet egyet hajtson le velük örömükre. Ezután nincs megállás, indulás az éjszakába, a helyi vendéglőnek nevezett kocsmába. Ez igen tanulságos lehetett, még egy magyar népdalt is sikerült elsajátítania: "Sárika egy kicsit butácska, de Sárikának szíve kitárva..."

Barnáék legkisebb gyermeke, Matyi ép lázadó korszakát éri meg. Ehhez a korszakhoz, mint olaj a tűzre, úgy hat a vendég egykötetes író műve. Mely egyébként magyar nyelven nehezen volt beszerezhető, mégis mindenki tetszését elnyeri.

Adottak a szereplők, adott a korszak. Mi történt volna, ha egyik napról a másikra megszűnt volna az unió, hazánk felszabadult volna? Ez játszódik le Bánegresen. Az ifjúság, élén Matyival átveszi a hatalmat. Radikális változás, melyet példaképétől vett át, azonban félelmetesen továbbképzelte azt. Veszedelmesebb lett.

XXII.

2014.02.09. 14:22 DrNO

2014. 02. 07. Péntek, 16:45. Kezdődik a XXII. téli olimpia megnyitója. A legköltségesebb téli olimpia, amiről emellett a terror és terror fenyegetettség mellett, valamint a közös WC miatt olvashattunk sokat.

troli190.JPG

Legalább 10-15-en meghaltak, és 23-an megsérültek, amikor pokolgép robbant egy trolibuszon Volgográdban, Oroszországban hétfőn reggel. A trolin iskolások is voltak. A tettes öngyilkos merénylő lehetett.

volgograd-robbantás-animated.gif

Egy dagesztáni, 26 éves nő, bizonyos Okszana Aszlanova (Oksana Aslanova) robbantotta fel magát vasárnap Volgográdban. A merényletben 14-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek. A nőnél 10 kg TNT volt.

A megnyitó ennek ellenére nyugodtan zajlott, hacsak az ötödik karika kialakulását nem akadályozta meg valaki.

bscap0027.JPG

A múlt év zenéi

2014.01.26. 12:33 DrNO

Nem is tudom, hogy kezdjem e bejegyzést. Még tavaly év végén kezdtem el írni, de valahogy nem akaródzott befejeződni. A tavalyi év legtöbbet hallgatott vagy legjobban tetsző zenéket akartam felsorolni. Nézzük, hogy sikerült.

Nincs helyezés ebben a listában, minden dal egyenlő helyen áll. Csak a rádiók műsorán szerepelnek slágerlisták. Azok matematikai műveletekkel állíthatóak össze. Viszont nem tudom és nem is akarom eldönteni, melyik dal lehet jobb vagy rosszabb. Egyébként is, hogy lehetne az, hogy egy zene tetszik, majd pár hétre rá hátrébb vagy eldobom?

A gyakorlat mindig más, mint az elmélet, s ha már leírtam a matematikát. Itt egy egyszerű példa: öt egyenlő végtelen, egy egyenlő kettő. A kezünkön öt ujj van, ezekkel rengeteg mindent el tudunk végezni. De elég elveszteni a hüvelykujjunkat, hogy ez végtelennek tűnő lehetőség jelentősen csökkenjen. Szintén az ujjakkal bizonyítom másik állításom, ha e kezünkkel balesetet szenvedünk, azaz egy motorfűrészbe nyúlunk, ugyanazt a fájdalmat érezhetjük egy vagy kettő ujjunk elvesztésénél is.

Az egyik dalt még tavasszal egy előadáson hallottam. Dankó Szilvia. Nem igazán a stílusom ez a zenei irányzat, de nagyon megnyert magának.

A következő dalt véletlenül találtam az interneten. Amikor az árnyékszínház megjelent Britannia szívében, egyből fel is keltették az érdeklődésem. Németországban az előadásuk alatt Balkán Fanatik és Lykke Li dalok szóltak. Triggerfinger utóbbi zenéjét dolgozta zseniálisan fel. És ehhez az alábbi koncertfelvétel még egy kis plusz érzést is adott.

A következő dal előadójáról most nem kívánok bővebben szót ejteni. Röviden annyit árulok el, egyik este a tv adók kapcsolgatása közben azt mondtam magamnak, ez a műsor vicces. Mindig tudok nevetni rajta, és még egy híres énekest is eljátszik a csajszi. Most már megnézek egy részt. Ő Miley. Sajnos kevésbé lett sikeres, mint a többi Disney palánta. Pedig Ray apuka se volt kutya. Ezzel azonban az is jár, hogy kevesebb remix készült zenéiből. Ezzel a számmal azonban minden listán előkelő helyekre került.

PC doktor: Windows asztal nem tölt be

2013.12.21. 11:51 DrNO

Valahol elterjedt egy olyan pletyka, hogy értek a számítástechnikához. Ez szinte egyet jelent a szerviz kifejezéssel. Azonban egyre kevesebb kedvem van az ilyenekhez. Vagy inkább türelmem. Az utolsó feladat, amit kaptam: Win7, felhasználó választás után "nem tölt be az asztal". Azaz csak fekete háttér és kurzor van.

2.JPG

Első lépésként egy teljes vírusirtást küldtem rá. (CTRL+ALT+DEL --> feladatkezelő, fájl - futtatás, ha nem tudjuk a vírusirtót, akkor elég a c:\ és utána keresgélhetünk)

Volt jó pár vírus a gépen, viszont megoldást nem hozott. Olvasgattam fórumokat, blogokat. Volt ahol Win frissítésre írták a hiba okát. Le is szedtem párat. Nem járt sikerrel. Rendszer visszaállítási pont nem volt létrehozva. Itt már elfogyott a türelmem, s gondoltam a speciális számítógép szerelő eszközt kell bevetnem: